Tüm yıl boyunca yeşil - kışın bitki bakımının nasıl yapılacağını öğrenin

 Tüm yıl boyunca yeşil - kışın bitki bakımının nasıl yapılacağını öğrenin

Harry Warren

Bitkiler soğukta ve yazın farklı bakımlara ihtiyaç duyar, çünkü yetiştirme, sulama ve hatta budama yöntemleri değişebilir. Bugün size kışın bitki bakımı hakkında eksiksiz bir eğitim sunduk!

Aşağıya göz atın ve aşağıdaki durumlarda bir orman mühendisinin ipuçlarına güvenin Her Ev Bir Dava Bunlar, güçlü rüzgarlardan korunmadan bitkiler için optimum aydınlatmaya kadar çeşitlilik gösterir.

Ne de olsa yılın en soğuk mevsiminde ne değişir ki?

Kış aylarında hava doğal olarak daha soğuk olur, günler boyunca daha az güneş ışığı vardır ve ayrıca şiddetli yağmur ve rüzgar da olabilir. Mevsimin bu özellikleri bitkilerin daha yavaş büyümesine neden olur.

Buna ek olarak, soğuk havanın bitkilerin yapraklarını ve genel sağlığını doğrudan etkileme riski olabilir. Ancak, bazı temel bakım ve püf noktaları en hassas türlerin bile korunmasına yardımcı olur.

Ayrıca bakınız: Gardırobunuzu pratik bir şekilde nasıl düzenleyeceğinizi öğrenin

İşte kışın bitkilerinize nasıl bakacağınız:

Su miktarı

Bitkilerin nasıl sulanacağı mevsime göre ve hatta seyahat ederken bile değişir! Açıkçası, kışın da uyulması gereken bazı önlemler vardır.

Ancak, Tarımsal Ormancılık Yüksek Mühendisi Valter Ziantoni'nin (Bangor Üniversitesi İngiltere) uyardığı gibi, sulama yapmamak geçerli bir seçenek değildir. Ziantoni, "Soğuk havalarda bitkiler daha az su kaybetse de, susuz kalmalarına asla izin vermemek önemlidir" diyor.

Bitkilerin nasıl sulanacağını düşünen orman mühendisi, kullanılan su miktarına karar vermek için içinde bulundukları olumsuz koşulların analiz edilmesi gerektiği konusunda da uyarıyor.

Ziantoni, "Çevreyi analiz etmelisiniz çünkü bitkiler bu sırada aynı miktarda veya daha fazla su kaybedebilir. Örneğin, uzun süre rüzgara maruz kaldıklarında susuz kalabilirler," diye açıklıyor.

"Pratikte, ana önlemler doğrudan yaprakların üzerine su vermemektir, çünkü bu bitkiyi çürütebilir ve don etkisine neden olabilir. Ayrıca, saksılarda çok fazla su biriktiremezsiniz" diye ekliyor uzman.

Aşırı sulama kökleri öldürebilir ve et böceği gibi zararlıları çekebilir; bu zararlılar gövdedeki özsuyuyla beslenerek bitkinin canlılığını azaltır ve uzun vadede bitkilerin önemli besin maddelerini kaybetmesine neden olur.

Budama sıklığı

Bahçe makasları da dinlenebilir! Yılın bu zamanlarında sebzelerin daha az büyümesi ve çiçek açması yaygındır, bu nedenle kışlık bitki bakımlarından biri de budama işlemini azaltmaktır.

İşlemi yaparken, zaten düşmek üzere olan dallara ve yapraklara odaklanın, çünkü bu kısımların daha soğuk dönemlerde daha doğal bir şekilde düşmesi yaygındır.

Döllenme süreci

Arazinin gübrelenmesi de bazı değişikliklere uğramalıdır, ancak Ziantoni ideal olanın süreci asla kesintiye uğratmamak olduğunu açıklıyor. Orman mühendisi, "Gübrelemede bir azalma olabilir ya da en azından bu bakım yoğunlaştırılmayabilir. Ancak gübrelemeyi durdurmak gerekli değildir" diyor.

Alışkanlıklardaki bu değişimin ana nedeni tam olarak sebzelerin metabolizmasıyla ilgilidir.

Uzman, "Bitkiler kışın besin emilimini azaltır, çünkü bu dönem doğal olarak daha az ışık alan bir dönemdir, bu da fotosentez sürecinde ve bitkinin diğer biyokimyasal faaliyetlerinde bir azalmaya neden olur, bu mevsimde daha az büyür ve çiçek açar" diye açıklıyor.

Peki ya bu metne çok geç ulaştıysanız ve yılın diğer zamanlarında olduğu gibi çoktan gübrelediyseniz? Ziantoni'ye göre sorunu çözmek basit:

"Aşırı gübreleme yaptığınızı veya bitkinin gübreye yanıt vermediğini fark ederseniz, gübrelenmiş saksıdaki toprağın bir kısmını çıkarıp diğer bitkilerde kullanabilirsiniz" diyor.

Aydınlatma

Bitkiler için ışık bir başka dikkat noktasıdır, çünkü bu bitkilerin metabolizmasının çalışmasını sağlayan doğal bir unsurdur. Bu nedenle, güneş ışığının az olması durumunda renklerini kaybedebilir ve solabilirler.

Ancak orman mühendisi, bunun bir yolunun bitkilerin yakınına sarı, akkor ampullü büyük bir lamba yerleştirmek olduğunu açıklıyor. Bu şekilde, güneş ışığının az olduğu serin günlerde lambayı açık bırakabilirsiniz. Ancak geceleri, [lambanın] her zaman kapalı olması gerekir.

Ayrıca, bitkileri özellikle en güneşli dönemlerde pencerelere yakın tutmak, bitkilerin sağlıklı kalması için çok önemlidir.

(iStock)

Kuvvetli rüzgarlar ve don

Bitkilerin rüzgardan nasıl korunacağı da yaygın bir sorudur. Tüm bu bakımı yapmak gerçekten gerekli mi?

Ziantoni'ye göre bu rüzgar koruması, özellikle doğal olarak daha narin yapraklara ve yapıya sahip olan süs türleri için çok önemlidir. Örneğin çiçekler bu ekstra bakımı gerektirir.

"Rüzgar bitkilerin nemini alır. Ayrıca yılın bu zamanında bölgeye bağlı olarak don ihtimali vardır. Bu da iyi hazırlanmamış bitkileri öldürebilir" diye açıklıyor uzman.

Çözümler arasında bitkileri geceleri, yağmur ve şiddetli rüzgar dönemlerinde iç mekana taşımak ve birkaç hileye başvurmak yer alıyor.

Ormancı, "Yaşayan çitler dediğimiz bir şey yapabilirsiniz, bu da rüzgarı ve soğuğu engellemek için diğer bitkileri, genellikle tırmanıcıları yetiştirdiğiniz zamandır" diye açıklıyor.

"Bu, örneğin bahçede veya balkonda bir mikro iklim yaratır. Ayrıca ağaç dikebilir veya bambu ya da yapay çitlere yatırım yapabilirsiniz" diye ekliyor.

Her mevsim için temel bakım

(iStock)

Bitkilerin bakımı her mevsim yapılması gereken bir şeydir! Ve bu 'bakım ritüeli' bitki anneleri ve babaları için asla değişmemelidir. Bu nedenle, her türlü mevsimde yapmanız gereken görevleri içeren aşağıdaki küçük listeyi her zaman yanınızda taşıyın.

  • Sulama: Daha seyrek olsa bile, sulama asla kesilmemelidir.
  • Haşereler ve istilalar: Haşere ve diğer böceklerin saldırısı olup olmadığını kontrol etmek için her zaman bitkilerin görsel analizini yapın.
  • Yaprakları temizlemek: Fazla tozu ve hava kirliliği kalıntılarını temizlemek için yaprakları nemli bir bez kullanarak düzenli olarak temizleyin.
  • Döllenme: Bu süreç bitki beslenmesine yardımcı olur ve daha önce de belirttiğimiz gibi kış aylarında bitki bakımı azaltılsa da asla tamamen durdurulmamalıdır. Saksılarda sadece kuru mama kullanmayı unutmayın.
  • Güneş ışığı: Bitkilerin günlük güneşlenmelerine yardımcı olun. Gerekirse, onları ışığın geliş sıklığına göre hareket ettirin.

Artık kışın bitkilere nasıl bakacağınızı biliyorsunuz! Kışın ekilecek en iyi bitkilere ve diğer yetiştirme ipuçlarına bir göz atın.

Ayrıca bakınız: Boks eldivenleri nasıl yıkanır ve mikroplardan, bakterilerden ve kötü kokudan nasıl kurtulur?

Bunun gibi daha fazla ipucu için geri gelmeye devam edin! Her Ev Bir Dava temizlik yapmanıza ve her türlü ev işinin üstesinden gelmenize yardımcı olur.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

Harry Warren

Jeremy Cruz, kaotik alanları sakin sığınaklara dönüştüren anlayışlı ipuçları ve püf noktaları ile tanınan, tutkulu bir ev temizliği ve düzenleme uzmanıdır. Ayrıntılara keskin bir bakış açısı ve verimli çözümler bulma becerisiyle Jeremy, güzelce organize edilmiş bir evi düzenleme, basitleştirme ve sürdürme konusundaki uzmanlığını paylaştığı, oldukça popüler olan blogu Harry Warren'da sadık bir takipçi kitlesi edindi.Jeremy'nin temizlik ve düzenleme dünyasına yolculuğu, kendi alanını lekesiz tutmak için çeşitli teknikleri hevesle denediği gençlik yıllarında başladı. Bu erken merak, sonunda derin bir tutkuya dönüştü ve onu ev yönetimi ve iç tasarım okumaya yöneltti.On yıldan fazla bir deneyime sahip olan Jeremy, müthiş bir bilgi tabanına sahiptir. Profesyonel organizatörler, iç mimarlar ve temizlik hizmeti sağlayıcıları ile işbirliği içinde çalışarak uzmanlığını sürekli geliştirdi ve genişletti. Alanındaki en son araştırmalar, trendler ve teknolojilerle her zaman güncel kalarak, okuyucularına pratik ve etkili çözümler sunmak için geleneksel bilgeliği modern yeniliklerle birleştiriyor.Jeremy'nin blogu, evin her alanında dağınıklığı gidermek ve derinlemesine temizlik yapmak için adım adım kılavuzlar sunmakla kalmıyor, aynı zamanda düzenli bir yaşam alanı sürdürmenin psikolojik yönlerini de araştırıyor. Etkisini anlıyorzihinsel esenlik konusundaki dağınıklığı ortadan kaldırıyor ve yaklaşımına mindfulness ve psikolojik kavramları dahil ediyor. Düzenli bir evin dönüştürücü gücünü vurgulayarak, okuyucularına bakımlı bir yaşam alanıyla el ele gelen uyumu ve dinginliği deneyimlemeleri için ilham veriyor.Jeremy, kendi evini titizlikle düzenlemediği veya bilgeliğini okuyucularla paylaşmadığı zamanlarda bit pazarlarını keşfederken, benzersiz depolama çözümleri ararken veya yeni çevre dostu temizlik ürünleri ve teknikleri denerken bulunabilir. Günlük yaşamı iyileştiren görsel olarak çekici alanlar yaratmaya olan gerçek aşkı, paylaştığı her tavsiyede parlıyor.İster işlevsel depolama sistemleri oluşturmaya, ister zorlu temizlik sorunlarının üstesinden gelmeye veya sadece evinizin genel havasını iyileştirmeye ilişkin ipuçları arıyor olun, Harry Warren'ın yazarı Jeremy Cruz, başvuracağınız uzmandır. Bilgilendirici ve motive edici bloguna kendinizi kaptırın ve daha temiz, daha düzenli ve nihayetinde daha mutlu bir eve doğru bir yolculuğa çıkın.